”Fiecare copil pe care îl educăm este un OM dăruit societăţii”... Nicolae Iorga
În primele etape ale vieţii, responsabilitatea educării copilului revine familiei. În mod firesc, părinţii sunt primii educatori ai copilului. Copiii sunt apoi înscrişi în grădiniţă, instituţie care le asigură condiţiile necesare pentru dezvoltarea în concordanţă cu nevoile individuale. Vine apoi rândul profesioniştilor din grădiniţe şi şcoli să se ocupe de educarea şi formarea copiilor printr-o metodologie şi un curriculum specific vârstei acestora. Dar educaţia copiilor, priviţi ca cei mai tineri membri ai unei comunităţi, este responsabilitatea întregii comunităţi. Ea este leagănul creşterii şi devenirii copiilor ca viitori adulţi responsabili de menirea lor în folosul întregii comunităţi, motiv pentru care cel mai important parteneriat care este necesar a fi implementat este cel dintre grădiniţă şi familie. Activităţile desfăşurate în parteneriat cu părinţii sunt modalităţi propice pentru atingerea unor obiective comune în ceea ce priveşte educaţia preşcolarilor, la acestea adaugându- se plăcerea de a fi alături de colegi, activităţile desfăşurându-se într-o atmosferă de voie bună, având, pe lângă valoarea social–educativă şi un efect reconfortant.
Părinții trebuie să țină sema de toate manifestările copilului care le trăiește la grădiniță și să-l întrebe zilnic pentru a-i povesti:
- felul în care s-a simțit/se simte copilul la grădiniță
- ce a învățat copilul în ziua respectivă ;
- relațiile pe care copilul le are cu cei din grupă/clasă și cei din afara școlii
- către ce activități demonstrează copilul pasiune;
- evenimentele extraordinare sau ieșite din comun, petrecute atât în cadrul grădiniței/școlii, dar și în mediul familial - mai ales cele pozitive
Părinţii pot contribui la eficientizarea comunicării în raport cu educatorul prin abordarea colaborativă a acestuia, având în minte faptul că beneficiarul final al acestei relaţii este copilul.
Liniştea sufletească a părinţilor trebuie să fi în lista must-have a oricărei grădiniţe, fiind la fel de importantă ca şi siguranţa şi educaţia copilului. Un părinte liniştit înseamnă un copil liniştit.
Un lucru pozitiv și benefic, prin oferirea unor oportunități de dotare a grădiniței cu materiale, jocuri, mobilier etc este Asociația de părinți Norocel din Negrești- Vaslui, care prin aportul financiar al părinților, dirijarea procentului de 3,5% din impozitul pe venit( Formularul 230), sponsorizări, donații poate să imbunătățească baza materială din grădiniță.
Deasemenea suntem permanent în parteneriat direct cu toți părinții copiilor din grădinița noastră printr-un efort susținut pentru binele copiilor lor.